top of page

10 de PAȘTI !

Majoritatea românilor respecta tradițiile de Paște și prepara în casă mâncarea specifică sărbătorilor, asortată cu multe legume si fructe ! Nimic rău sau nepotrivit in asta!

Iată totusi, 10 directii importante pentru a ramane sanatosi si fara kilograme in plus dupa Paste:

1. Pentru a evita o supraalimentatie in perioada sarbatorilor de Paste, ar fi bine ca doua treimi din farfuria cu mancare sa contina legume si zarzavat, iar intre mese sa se faca o pauza de cel putin trei ore.


2. Carnea de miel contine mult colagen, este greu digerabila, de aceea trebuie tinuta mult la cuptor. Este recomandat ca alimentele din carne de miel sa fie consumate prudent, mai ales ca la masa de Paste, cand acestea vor fi asociate altor mancaruri bogate in grasimi si bauturilor alocoolice.


3. Se recomanda la masa de Paste sa fie mancate unul, cel mult doua oua. Daca masa contine si drob, ciorba si friptura de miel, cozonac, alune si alcool, maioneze si sosurile grase, atunci este mult chiar si pentru un om sanatos.


4. La masa festiva nu ar trebui consumati carnaciori sau mititei, covrigei sau placinte pe langa alimentele traditionale, intrucat digestia va fi mult ingreunata.


5. O alternativa la carnea de miel ar fi cea de ied, vitel, peste sau curcan, aceasta din urma fiind chiar dietetica, toate fiind mai usor digerabile.


6. Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai.


7. Persoanele suferinde sunt sfatuite sa urmeze regimul prescris de medic. Astfel, un cardiac ar trebui sa manance nesarat - daca are o astfel de indicatie - si sa asocieze la carne si peste, legume si zarzavaturi cu lamaie. Persoanele cu afectiuni renale ar trebui sa consume cu prudenta oua si carne, iar diabeticii, sa evite zaharul, mai ales ca in magazine exista dulciuri speciale pentru acestia.

8. Indiferent de starea de sanatate, si bauturile ar trebui consumate cu prudenta. Este de preferat ca bauturile alcoolice sa fie asortate felului de mancare, in traditia sarbatorii de Paste fiind vinul rosu.

9. Persoanele care au tinut post ar trebui sa revina treptat la alimentatia normala, incepand cu branzeturi, legume, fructe si carne de pasare. Produsele din carne de miel ar trebui consumate cu prudenta, incepand cu ciorba si drob in cantitati mici.


10. Cei care, dupa masa, acuza stari de voma, greata, stari febrile sau frisoane care nu cedeaza dupa ingerarea digestivelor sunt sfatuiti sa se prezinte urgent la camera de garda a oricarui spital.

31 views0 comments

Comments


bottom of page