top of page
Writer's pictureNutritionist Cecilia

Simte-te bine cu domnul K (POTASIU)!



Domnul “K” sau POTASIUL poate usor subestimat dar este un mineral esential pentru mentinerea ritmului contractiilor musculare ale muschiului cardiac, iar oscilatiile concentratiei de potasiu, in plus sau in minus, iti dau inima peste cap! Nu in ultimul rand, potasiul este direct implicat in activitatea rinichilor si in metabolizarea glucidelor.

Potasiul previne pietrele la rinichi, accidentele vasculare si osteoporoza, fiind partenerul calciului in mentinerea unei structuri osoase sanatoase. S-a mai dovedit ca are un rol important in tratamentul alergiilor. Potasiul intervine si in procesul de alimentare a creierului cu oxigen. Surse naturale de potasiu : Alimentul (100 g) - Potasiu

Alge marine - 2.840 mg

Caise uscate - 1.400 mg

Fistic - 1.050 mg

Stafide - 1.000 mg

Smochine - 70 mg

Prune uscate - 950 mg

Migdale - 800 mg

Nuci - 700 mg

Usturoi - 600 mg

Spanac - 500 mg

Banane - 400 mg

Sfeclă - 380 mg

Coacăze - 370 mg

Dovlecei - 360 mg

Salată verde - 360 mg

Ţelină - 320 mg

Ciuperci - 320 mg

Cartofi noi - 320 mg

Carenta ?

- un efect al carentei de potasiu este faptul ca nu mai poti gandi limpede, pentru ca acest mineral este implicat direct si fundamental in transmiterea impulsurilor nervoase.

- oboseala cronica, crampele musculare, constipatia cronica, aritmiile sunt cele mai comune manifestari ale lipsei de potasiu.


Atenţie! Lipsa de potasiu poate sa apara in urma excesului de laxative si diuretice, a unor cure de slabire intense si in cazul dietelor disociate. Alcoolul, cafeaua, zaharul si diureticele, stresul fizic si cel psihic, fumatul sunt factorii care determina scaderea concentratiei de potasiu.

Semnal : Sodiul şi potasiul sînt microelemente antagoniste, astfel încît excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. Dieta modernă este săracă în fructe şi legume crude, în schimb sînt consumate în exces alimente procesate – mezeluri, brînzeturi topite, care sînt bogate în sodiu. Specialistii ne dau şi cîteva exemple în acest sens: 100 g salam conţin 2.000 mg sodiu şi doar 200 mg potasiu, aceeaşi cantitate de brînză topită – 1.200 mg sodiu şi 140 mg potasiu. În 100 g concentrat de legume deshidratate pentru supă se găsesc 15.000 mg sodiu şi doar 460 mg potasiu.



Potasiu-sodiu, scor 2 la 1

Raportul normal intre potasiu si sodiu este de 2/1, raport care, pentru o buna functionare a organismului, trebuie sa se mentina constant. Un dezechilibru sodiu-potasiu duce la spasmofilie si tetanie. Atat deficitul, cat si surplusul de potasiu produc perturbari in buna functionare a inimii. Deficitul de potasiu determina cresterea glicemiei, edeme si o grava suferinta pentru muschiul cardiac, dar si pentru musculatura scheletica.

112 views0 comments

Comentários


bottom of page