top of page

5 tipuri de grăsime abdominală și cum scăpăm de ea!


Când avem o greutate ideală, hormonii și substanțele chimice secretate de celulele adipoase sunt la un nivel sănătos. Problema apare atunci când avem celule adipoase mari și multe, ceea ce apare adesea la o persoanele supraponderale. Atât medicina tradițională, cât și medicina modernă sunt de acord cu faptul că excesul de grăsime din burtă este principala cauză principală a multor probleme grave de sănătate, inclusiv hipertensiune, diabet și inflamație cronică. De la cele mai puțin dăunătoare la cele mai periculoase, iată informații despre cele 5 tipuri de grăsime abdominală și ce puteți face pentru a le ține sub control.

1. Burta umflată și destinsă: În timp ce balonarea (senzația de plin) și distensia (creșterea temporară a circumferinței abdominale) nu sunt legate de grăsimea abdominală, acestea sunt indicații ale tulburărilor digestive care pot duce în cele din urmă la grăsimea abdominală. Aceasta apare de obicei în urma producției excesive de gaze și / sau existenței unor tulburări ale mișcării mușchilor sistemului digestiv. Balonarea și distensiunea urmează adesea tipare ciclice - cele mai intense după masă, mai ales dacă distanța dintre mese este mare, mai puțin intensă atunci când se stă culcat și se îmbunătățește peste noapte. În acest caz, nu aveți nevoie de exerciții fizice excesive. Doar urmați o dietă echilibrată cu alimente și legume care ajută și reglează digestia și eliminați alimente specifice, cum ar fi lactatele sau glutenul, care ar putea cauza sau agrava problema.




2. Burta cu grăsime subcutanată:

Acesta este cel mai puțin inofensiv tip de grăsime din perspectiva riscurilor pentru sănătate. Dacă doriți să o pierdeți, faceți mișcare.

Tindem să fim cel mai deranjați de grăsimea subcutanată - grăsime care se acumulează sub piele pe tot corpul, dar mai generos în jurul taliei, coapselor și șoldurilor. Această grăsime este vizibilă pentru ochi, face ravagii cu forma corpului nostru și cu toții vrem să scăpăm de ea cât mai repede posibil. Cu toate acestea, grăsimea subcutanată este relativ inofensivă, din perspectiva riscurilor pentru sănătate. Dorința de a scăpa de ea are mai mult de-a face cu moravurile sociale și culturale. Dacă ești capabil să mergi, să alergi, să urci scările, să faci niște sporturi, să dansezi, să dormi bine - cu alte cuvinte, dacă ești sănătos - nu trebuie să-ți faci griji cu privire la grăsimea subcutanată. Puteți oricând să faceți câteva ore de exerciții pentru a vă tonifica corpul, dacă doriți cu adevărat să scăpați de ea.




3. Burta moale și lăsată:

Pe lângă consumul de legume și fructe fibroase, încercați să evitați alimentele procesate excesiv, cum ar fi făina rafinată, zahărul și băuturile zaharate.

Grăsimea moale din abdomenul inferior este de obicei asociat cu un stil de viață sedentar și probleme digestive minore.

Dacă sunteți de altfel slab, dar observați o creștere treptată a circumferinței abdominale (pantalonii devin mai strâmți), este posibil să aveți un conținut crescut de grăsime pe burtă. Deși nu este un motiv grav de îngrijorare, cel mai bine este să acționați în stare incipientă.

Mergeți pe exerciții fizice regulate de intensitate moderată și adăugați fibre și ierburi digestive în dieta dumneavoastră. Adesea, rezultatele apar foarte repede - în câteva zile sau cel mult câteva săptămâni, în funcție de tipul corpului și de profilul metabolic.



4. Burta cu grăsime tip ”anvelopă”.

Stratul pronunțat de grăsime în jurul taliei apare în principal din cauza unui stil de viață sedentar lung și a unei diete dezechilibrate care duce la obezitate. Știți că aveți o burtă tip ”anvelopă” dacă umflătura se scufundă în jurul buricului, ca o anvelopă lăsată.

Va trebui să spuneți un NU ferm alimentelor procesate și prăjite, zahărului, alcoolului și băuturilor răcoritoare și să țineți cont de marimea porțiilor de alimente. Includeți exerciții regulate de intensitate moderată în programul zilnic.

De asemenea, treceți la o dietă de control al greutății constând din:

Boabe întregi, cum ar fi grâu integral, ovăz și orez brun - Grăsimi benefice (grăsimi polisaturate și grăsimi saturate cu lanț mediu) precum pește, ulei vegetal și unele nuci - Proteine slabe ca cele din ouă, fructe de mare și carne albă - Minerale și vitamine esențiale Progresul poate fi lent și uneori instabil - pot exista perioade în care nu există un impact vizibil asupra greutății sau circumferinței și apoi anumite perioade în care există schimbări bruște - rămâneți totuși la planul dvs.




5. Grăsimea abdominală viscerală :

CREȘTEREA în volum a abdomenului superior sau dificultăți de respirație în timp ce urcați scările pot indica acumularea de grăsime viscerală.

În timp ce grăsimea subcutanată este deranjantă din punct de vedere estetic, această grăsime viscerală invizibilă, înfășoară organele și este mult mai periculoasă. Grăsimea abdominală viscerală ocupă spațiile dintre organele abdominale și a fost legată de afectarea metabolismului glucozei și a lipidelor, ducând la intoleranță la glucoză, creșterea nivelului lipidelor, hipertensiune, rezistență la insulină, boli cardiovasculare și diabet de tip 2 !

Factorii de risc metabolici sunt chiar mai mari pentru persoanele obeze - cei cu o cantitate mare de grăsime subcutanată pot avea și o cantitate mare de GRĂSIME VISCERALĂ. Excesul de grăsime viscerală este posibil mai dăunător datorită apropierii sale de vena portă, care transportă sângele din zona intestinală către ficat.

Substanțele eliberate de grăsimea viscerală, inclusiv acizii grași liberi, intră în vena portală și se deplasează către ficat. În ficat, acestea contribuie la producerea lipidelor din sânge, ducând la o creștere a tulburărilor metabolice și a factorilor de risc Din investigațiile clinice și de bază, s-a sugerat că îmbătrânirea, hormonii sexuali, consumul excesiv de zaharoză și lipsa exercițiilor fizice sunt factori care influențează acumularea de grăsime viscerală.

Studiile au arătat, de asemenea, o asociere între stresul necontrolabil și distribuția grăsimii abdominale, în special la femei. Nu mai săriți peste mese, renunțați la mâncarea junk, mâncați o dietă hrănitoare echilibrată, aveți porții mai mici, evitați mâncatul emoțional, limitați consumul de cofeină și alcool, evitați fumatul, includeți exerciții de intensitate moderată și, cel mai important, practicați respirația profundă și meditația. Progresul este de obicei lent și constant și rezultatele se pot manifesta în mai multe moduri dincolo de reducerea greutății și circumferinței, cum ar fi o digestie mai ușoară, o rezistență mai bună și un somn mai bun.


297 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page