top of page

Dovleacul - mult mai mult decât o decoratiune de Halloween!

Zilele acestea copiii participa la diverse festivitati destinate sarbatorii de Halloween cu costume infricosatoare si evident …. dovleci scobiti cu maiestrie! Cu toate acestea, este timpul să regândiți această plantă portocalie hrănitoare și nutritivă.

Dovleacul este un aliment foarte dens nutritiv. Este bogat în vitamine și minerale, dar are un conținut scăzut de calorii. Semințe de dovleac, frunze și sucuri toate au valoare nutriționala.

Există multe moduri în care dovleacul poate fi încorporat în deserturi, supe, salate, conserve și chiar ca înlocuitor pentru unt.

Beneficiile pentru sănătate ale acestui aliment traditional in Romania si atat de popular .

- Potasiul conținut în dovleci poate avea un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.

- Antioxidanții din dovleac ar putea ajuta la prevenirea deteriorării degenerative a ochilor.

- Evitați amestecul de conserve de dovleac, deoarece în mod obișnuit conține zaharuri și siropuri adăugate.

- Pulpa de dovleac sau dovleacul conservat poate fi folosit ca înlocuitor pentru unt sau ulei în rețetele de coacere.

- Dovleacul are o serie de beneficii fantastice pentru sănătate, inclusiv fiind una dintre cele mai cunoscute surse de beta-caroten.Beta-carotenul este un puternic antioxidant. De asemenea, oferă legume și fructe portocalii culoarea lor vibrantă. Organismul transformă orice beta-caroten ingerat în vitamina A.

Consumul de alimente bogate în beta-caroten poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer, oferă protecție împotriva astmului și a bolilor de inimă și întârzie îmbătrânirea și degenerarea corpului.

Multe studii au sugerat că consumul de alimente mai multe plante, cum ar fi dovleac, scade riscul de obezitate și mortalitatea globală. De asemenea, poate contribui la prevenirea diabetului zaharat și a bolilor de inimă și poate promova un ten și un păr sănătos, o energie crescută și un indice de masă corporală sănătoasă (IMC).

Dovleci sunt, de asemenea, o sursă puternică de fibre.

In mod specific s-au demonstrat următoarele beneficii pentru sănătate.

- Reglarea tensiunii arteriale : conținutul de fibre, potasiu și vitamina C în dovleac susține sănătatea inimii.

Studiile sugerează că consumul suficient de potasiu poate fi aproape la fel de important ca scăderea aportului de sodiu pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau hipertensiunii arteriale. Scăderea aportului de sodiu implică consumarea meselor care conțin puțină sau fără sare.

Creșterea aportului de potasiu este, de asemenea, asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral, protecție împotriva pierderii masei musculare și conservarea densității minerale osoase.

- Reducerea riscului de cancer

Cercetările au sugerat o relație pozitivă între o dietă bogată în beta-caroten și un risc redus de cancer de prostată.

Beta-carotenul a fost, de asemenea, demonstrat ca ar împiedica dezvoltarea cancerului de colon în randul populatiei japoneze si nu numai.

- Dovlecii conțin o mulțime de antioxidanți. Vitamina C, vitamina E și beta-carotenul s-au dovedit a susține sănătatea ochilor și a preveni deteriorarea degenerativă.

- Combaterea diabetului zaharat: dovlecii au un efect puternic asupra absorbției glucozei. Acest lucru ajută la controlul diabetului.

Compușii din plante din semințe de dovleac și celuloză sunt excelenți pentru a ajuta la absorbția glucozei în țesuturi și intestine, precum și la echilibrarea nivelului glucozei hepatice. Compușii din dovleac au un astfel de impact pe care cercetătorii sugerează că ar putea fi refăcut într-un medicament anti-diabetic, deși sunt necesare studii suplimentare.

47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page