top of page

Planificarea unui meniu zilnic echilibrat

Updated: Oct 17, 2018


Un plan de meniu este foarte important in atingerea obiectivelor dorite atât in plan fizic cât si emoțional. În descrierea următoare am dorit să explic ce presupune sa planifici modul în care vei mânca cât și alimentele pe care le vei alege.


Planificarea unui meniu zilnic nu este dificilă atâta timp cât fiecare masă și gustare conțin proteine, fibre, carbohidrați complexi și puțină grăsime.

Iată ce trebuie să știți despre fiecare masă.

- Micul dejun vă va ajuta să vă începeți ziua cu multă energie. Nu distrugeți micul dejun cu alimente bogate în grăsimi și calorii. Alegeți niște proteine ​​și fibre pentru micul dejun și este un moment bun să consumați fructe proaspete.

- O gustare la mijlocul dimineții este complet opțională. Dacă mâncați un mic dejun mai mare, este posibil să nu vă simțiți foame până la prânz. Cu toate acestea, dacă vă simțiți puțin foame și masa de prânz este încă la două sau trei ore distanță, o gustare ușoară la mijlocul dimineții vă va face să vă luați fără să adăugați o mulțime de calorii.

- Prânzul este adesea ceva ce mănânci la locul de muncă sau la școală, deci este un moment excelent să împachetați un sandwich sau resturi pe care le puteți încălzi și încălzi. Sau, dacă vă cumpărați masa de prânz, alegeți o supă curată și salată proaspătă.

- O gustare la mijlocul după-amiezii este de asemenea opțională. Păstrați-l în cantitate mică de calorii și mănâncă suficient pentru a vă împiedica să vă simțiți prea foame, deoarece cina este la doar câteva ore distanță.

- Cina este un moment în care este ușor să consumați prea mult, mai ales dacă nu ați mâncat prea mult în timpul zilei, deci urmăriți dimensiunile porțiunilor. Împărțiți-vă mental plăcuța în patru trimestre. Un sfert este pentru sursa de carne sau de proteine, un sfert pentru un amidon, iar ultimele două sferturi sunt pentru legume verzi și colorate sau pentru o salată verde.

- O gustare de seară bogată în carbohidrați, ușoară, vă poate ajuta să dormiți, dar să evitați alimentele grele, grase sau alimente bogate în zaharuri rafinate.


Un plan echilibrat include trei mese și trei gustări pentru a vă face să vă simțiți mulțumiți toată ziua. Unele zile includ chiar și un pahar de bere sau vin. Simțiți-vă liber să adăugați mai multă apă, cafea sau ceai din plante în orice zi, dar rețineți că adăugarea de friscă sau de zahăr adaugă și calorii.

Este în regulă să schimbați elementele de meniu similare, dar să aveți în minte metodele de gătit. Înlocuirea fripturii cu pui la grătar este bine, însă înlocuirea ei cu friptură de pui nu va funcționa, deoarece friptura schimbă cantitatea de grăsimi, carbohidrați și sodiu - și caloriile.

În cele din urmă, puteți ajusta aportul de calorii prin eliminarea gustărilor dacă doriți să scăpați în greutate sau să consumați gustări mai mari dacă doriți să câștigați în greutate.



98 views0 comments
bottom of page