top of page

Hipertensiune arteriala


Adoptarea unui stil de viata sanatos este un element esential in prevenirea hipertensiunii arteriale (HTA), iar daca ai fost deja diagnosticat/a trebuie sa stii ca, alimentatia sanatoasa are un rol deosebit de important in gestionarea bolii. Valorile crescute ale tensiunii arteriale (TA) ne predispune riscului de infarct miocardic, accident vascular, dar ne poate afecta de asemenea, functia renala sau vederea.

Cum putem preveni/ face fata acestei afectiuni? Prin schimbarea stilului de viata si adoptarea urmatoarelor recomandari: 1) reducerea cantitatii de sare in alimentatia zilnica; daca alegem sa punem sare peste mancare in timp ce o preparam, cu siguranta nu o sa mai adaugam din nou cand este asezata in farfurie; putem opta in schimbul acesteia pentru consumul de condimente si ierburi aromatice; pentru mai multe detalii despre alimentele cu continut ridicat de sare. 2) atentie la consumul de alcool; cantitatea zilnica de alcool recomandata pentru femei este 2-3 unitati/ zi, iar pentru barbati de 3-4 unitati alcool/ zi .

3) excesul ponderal- exista o stransa legatura intre HTA si suprapondere, mai ales daca ai si o distributie androida. Orice scadere in greutate in astfel de cazuri, este foarte importanta si ajuta la scaderea valorilor TA (recomandarea scaderii in greutate este in jur de 0,5-1 kg/ saptamana); 4) alimentatia cu un continut scazut de grasimi, este de mare ajutor in managementul acestei afectiuni; exista studii care arata ca un aport scazut de grasimi in dieta zilnica, dar bogat in minerale si fibre alimentare ajuta la scaderea valorilor TA. Cum putem obtine aceste beneficii? Prin consumul de: - fructe si legume zilnic (cel putin 5 portii/ zi); - lactate degresate (2-3 portii/zi); - cereale integrale, paine integrala, paste integrale (2-3 portii/zi); -consumul de peste, grasime Omega 3 (cel putin de 2 ori/saptamana); 5) activitatea fizica- ocupa un rol major in reglarea TA; 30 minute efort fizic de intensitate moderata de cel putin 5 ori/ saptamana, este recomandat pentru managementul HTA.

*Atentie insa si la urmatoarele aspecte: - suplimentele cu Calciu, Magneziu si Potasiu nu sunt recomandate pentru scaderea valorilor TA; - consumul de cafeina trebuie redus; daca obisnuiai sa consumi cafea, ceai si bauturi de tip cola peste zi limiteaza consumul acestora la minimum; - prezenta stres-ului in activitatea ta zilnica de asemenea, poate conduce la cresterea TA; asadar, relaxeaza-te prin diversele mijloace existente si ai grija mai multa de tine!

Cu drag,

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page