Diabetul zaharat este o boala cu evolutie cronica, aparuta prin deficit relativ sau absolut de insulina. Insulina este un hormone secretat de pancreas si care, in conditii de carenta, perturba metabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor, al apei si al sarurilor minerale. In functie de necesitatea administrarii insulinei, DZ se clasifica in: diabet zaharat ( DZ) tip 1, insulinodependent si diabet zaharat tip 2, insulinoindependent.
DZ tip 2 ( insulinoindependent) – afecteaza persoanele trecute de 40 -45 ani, indeosebi cele care sunt sau au fost obeze; ele intereseaza cel mai mare numar de diabetici( 80%).
Aparitia acestei forme de diabet zaharat s-ar datora
interventiei unei predispozitii ereditare,
obezitatii,
sedentarismului,
stresului psihic,
nutritiei inadecvate,
prezentei unor boli endocrine,
folosirii unor medicamente hiperglicemiante ( ex. cortizonul, estrogenii sintetici, diureticele tiazidice, etc.).
Manifestarile clinice includ: caracterul insidios al bolii, in aprox. 53% cazuri apar: astenia, infectiile cutanate, cresterea consumului de lichide si a diurezei, scaderea ponderala. In 29% din cazuri descoperirea bolii poate fi intamplatoare, cu ocazia unui examen de urina ce evidentiaza glicozurie sau a unuia de sange care indica cresterea anorrmala a glicemiei ( hiperglicemie). In anumite situatii, DZ tip 2 se descopera cu ocazia unei complicatii, respectiv, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie cronica obliteranta, hipertensiune arteriala, fara ca pacientul sa se stie suferind de DZ. Confirmarea diagnosticului de DZ se face pe baza examenelor de laborator.
R
egimul alimentar in DZ urmareste:
- cunoasterea necesarului caloric, glucidic, lipidic, proteic si hidroelectrolitic;
- asigurarea necesarului caloric si nutritional;
- mentinerea ritmului normal de crestere;
- individualizarea planului de dieta ( functie de tratamentul insulinic sau oral, de obiceiurile alimentare, de conditia socio-economica);
- implementarea sistemului de calculare a HC( hidratilor de carbon) si a echivalentelor;
- atingerea si mentinerea greutatii ideale; - atingerea si mentinerea in limite normale a lipidelor serice, a glicemiei, a proteinuriei si a presiunii arteriale.
La pacientii obezi regimul va fi hipocaloric, obiectivul fiind acela al scaderii ponderale, prin aport caloric adecvat si exercitiu fizic.
Regimul alimentar trebuie sa determine atingerea si mentinerea echilibrului glicemic, alaturi de scaderea factorilor de risc cardiovasculari( ameliorarea nivelelor sanguine lipidice); se va obtine totodata cresterea sensibilitatii la insulina proprie, ca si ameliorarea starii de sanatate , in general.
Important! Niciodata tratamentul medicamentos nu-l exclude pe cel dietetic, si va avea o eficienta minima sau nula, in afara acestuia!
Comments