top of page

Intermittent fasting - post intermitent !!!!

Mai multe vedete de peste Ocean au recunoscut că secretul siluetei perfecte constă în dieta postului intermitent. Printre acestea se numără: Beyonce, Nicole Kidman, Jennifer Lopez, Mirander Kerr, Ben Affleck, Jimmy Kimmel, dar şi Justin Theroux. Despre dieta care face furori în rândul vedetelor ne dă detalii tehnicianul nutriţionist, Cecilia Apostoiu.

R: Dieta postului intermitent, cunoscută şi sub denumirea de intermittent fasting, este preferata vedetelor de peste Ocean şi a bloggerilor de lifestyle anul acesta. Ce ne puteţi spune despre ?


Cecilia Apostoiu: Este nou faptul că am urmat un curs cu acreditare internaţională CPD , susţinut de un institut de profil din California, Statele Unite ale Americii şi am obţinut o Diplomă de Nutrition expert therapist, for Intermittent fast. Important este că am avut ocazia să învăţ de la specialişti americani cu experienţă în această metodă.

R: Ce este de fapt acest Post intermittent, sau Intermittend Fasting ?

Cecilia Apostoiu : Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înţelegem este că postul intermittent nu este o dietă ci face parte din stilul de viaţă.  Cu toate acestea devine un instrument mult mai puternic atunci când este combinat cu dieta Ketogenică.

Postul intermitent sau în engleză Intermittent Fasting – IF, este un model de alimentație care limitează pe o anume perioadă de timp consumul de alimente.  Practic, este o noțiune care desemnează perioadele de abstinență voluntară a caloriilor.

R: Cum procedăm atunci când dorim să încercăm această metodă, Intermittent fasting, e suficient să citim şi să începem singuri ? Este această metodă pentru oricine ?

Cecilia Apostoiu: Aceasta este o metodă bazată pe studii ştiinţifice şi presupune destul de multă atenţie şi grijă în aplicarea sa. Nu se adresează femeilor însărcinate sau persoanelor cu afecţiuni metabolice. Astfel că cel mai indicat este să lucraţi alături de un specialist în diete familiarizat şi instruit în ce priveşte postul intermittent.

R: La ce să ne aşteptăm în cadrul postului intermittent,  ce este în mod concret ?

Cecilia Apostoiu: Postul intermittent presupune alternarea perioadelor în care mănânci cu perioade în care te abţii voluntar de la mâncare.  Ceea ce o face atât de iubită este faptul ca nu impune restricţii alimentare prea mari.  Aşadar, vei avea voie să mănânci bine şi variat, important fiind momentul în care mănânci. Postul intermitent nu este, deci, o dietă propriu-zisă, ci mai degrabă un tipar alimentar.

R: Există mai multe metode susţinute şi argumentate de medicii americani.

Cecilia Apostoiu:  Cel mai popular tip de post intermitent:

1.Metoda 16/8 – se renunţă la micul dejun, apoi se stabilesc mesele, în aşa fel încât programul meselor să se încadreze în 8 ore, după care se posteşte timp de 16 ore. De pildă, poţi mânca între 12 şi 8 seara, iar în restul timpului posteşti.

2.Mâncat/ postit/ mâncat – această metodă implică postul de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.

3.Dieta 5:2 – în două zile ale săptămânii se restricţionează consumul caloric la 500 kcal, iar în restul zilelor se mănâncă normal. Zilele de post nu vor fi consecutive.

Postul intermitent funcţionează pe principiul reducerii aportului caloric, însă e important să nu măreşti numărul de calorii consumate în restul zilelor.

R : Se adresează această metodă şi domnilor?

Cecilia Apostoiu: Foarte populară printre bărbaţii care doresc să dea jos burtica şi să construiască masă musculară este Warrior Diet, dieta războinicului.

R: Ce beneficii are această metodă?

Cecilia Apostoiu: Există beneficii uimitoare ale postului alimentar dovedite, singura problemă este aceea că oamenii sunt învăţaţi să se alimenteze cât mai des şi cât mai mult, mare parte prin cultura şi industria alimentară care promovează supraconsumul. Studiile făcute în domeniu au arătat că dieta postului intermitent determină atât scăderea în greutate, cât şi reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Cel mai popular beneficiu este acela că stimulează ARDEREA GRĂSIMILOR, practic organismul este nevoit să îşi schimbe sursa de “ combustibil” de la zahăr la grăsime.

Un alt beneficiu important este acela ca stimuleaza producerea de hormoni de creştere ( hgh) cu efecte asupra creşterii musculare, longevităţii, anti-aging  şi neuroprotectiv.

R : Ajută această metodă la pierderea kilogramelor?

Cecilia Apostoiu: Da, este chiar foarte eficientă, acesta fiind motivul pentru care a devenit atât de populară iar principalul motiv este că stimulează CETOZA !

Cetoza este un proces metabolic prin care corpul trece de la consumul de zahăr, la consumul de grăsime, pentru a produce energie. Atunci când spunem zahăr, ne referim atât la toate tipurile de dulciuri care conţin zahăr procesat, cât şi la sursele naturale de zahăr (fructe, legume dulci, rădăcinoase, miere, sirop de arţar, etc), şi la făinoase şi cartofii albi.

Grăsimile sunt o sursă puternică de energie, mai curată şi mai eficientă, produce mai puţină inflamaţie în organism şi ajută la creşterea masei musculare, creşte concentrarea şi puterea mentală. Prin inducerea acestor pauze alimentare învăţăm organismul să funcţioneze în mare parte pe baza grăsimilor proprii.

R: Perioadele de repaos alimentar, adică dieta de post, ar putea încetini metabolismul meu ?

Cecilia Apostoiu: Nu, acesta este doar un mit destul de comun. Nu este vorba despre înfometare Așa că nu, NU îți vei încetini metabolismul sau te vei pune într-un mod de înfometare. Cu toate acestea, modul de înfometare poate apărea în timpul postului prelungit ca mai mult de câteva zile sau chiar săptămâni.

R: Pot bea CAFEA în timpul postului?

Cecilia Apostoiu:  Sigur că puteţi.  Vă rog să vă asigurați că este doar cafea neagră fără frişcă si fără zahăr.  Ca mică exceptie se poate adăuga în cafea o lingură de lapte și puțină stevia, nu vor face niciun rău!

R: Mâncarea gustărilor ușoare precum salatele sau un fruct îmi va întrerupe postul?

Cecilia Apostoiu:  Postul înseamnă să stai cât mai aproape de calorii ZERO. Astfel că deşi legumele sunt foarte sărace în calorii, în mod ideal, cel mai bine este să te abții de la mâncare în timpul postului.

R: Nu va duce postul intermittent la pierderea de masa musculară?

Cecilia Apostoiu: Nu! Este un mit că trebuie să mănânci la fiecare 2-3 ore proteine ​​pentru a împiedica mușchii să se rupă. Construirea masei musculare sau cel puțin păstrarea acesteia depinde de mai mulţi factori.

În concluzie, nu se va mari consumul de hrană în zilele în care nu posteşti.

Hidratarea este extrem de importantă, mai ales în zilele de post, aşa că se vor consuma apă şi ceaiuri din belşug.

Pentru rezultate rapide se recomandă în zilele în care nu se posteşte se evită consumul de alimente cu densitate calorică mare precum dulciurile, alimentele de tip fast-food sau produsele de patiserie.

Se recomandă sportul penru rezultate mai bune şi mai rapide, însă e indicat să îl practicam în zilele în care nu postim, pentru că atunci organismul este mai slăbit şi pot apărea durerile de cap sau senzaţia de epuizare.


504 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page