Abia dacă m-am uitat la o ciocolată – și am pus 2 kg? De o săptămână am avut mesele foarte organizate – de ce am pierdut doar 500 g? Ce fac greșit D-na Nutriționist?
Dragă cititorule – NU ȘTIU ce faci greșit? Dar tu știi?
Psihicul nostru reacționează tot timpul!!! Ai luat o singură masă sănătoasă acum 2-3 zile? Perfect – psihicul tău te felicită și reține masa respectivă în măsura importanței pe care tu i-ai acordat-o… Impresie finală întipărită și chiar tatuată în memoria ta!
Ai „dat-o în bară” și colegii tăi au păpat o pizza – ți-ai spus că nu ai de ales – și ai ronțăit și tu 3-4 felii – însă te simți vinovat! Psihicul tău te protejează și „alege” să uite evenimentul. Și uite așa la final de săptămână tu rămâi doar cu informații trunchiate legate de obiceiul tău alimentar… ai doar impresia că ai păpat numai grătărele și salate … dar adevărul este altul!
Răspunsul: JURNAL ALIMENTAR– sincer, obiectiv și nepărtinitor! La final de săptămână – ai toate detaliile REALE ale alimentației tale și nu doar o impresie subiectivă.
PRIMA LEGE în monitorizarea de cabinet este jurnalul – nu ai jurnal? Nu știm ce s-a întâmplat realistic în alimentația ta… și aparte de orice – organismele umane reacționează FOARTE diferit depinzând de foarte mulți parametri. Astăzi poate re-acționa foarte bine la supe sau budincă de chia – și asta înseamnă ceva. Câteodată și o pătrățică două de ciocolată pot accelera metabolismul – și de aici oglinda ta din Jurnal. Vezi de-a lungul timpului ce ți-a făcut bine și ce nu!
Nu este tema ta pentru acasă – nu te verifică nimeni decât tu însuți – dar este mult mai important să știi de ce se întâmplă realistic cu metabolismul și obiceiul tău alimentar decât să dai vina pe „glandă”… nici măcar eu, ca nutriționist, nu am dreptul sau politica să te blamez…
Este de fapt o a doua lege - abaterile alimentare sunt inerente umanității noastre – prin urmare le acceptăm ca atare – la fel cum acceptăm că suntem proprii noștri creatori și sculptori – și cu bune și cu rele! Dacă noi ne-am sculptat așa prin lipsă de interes de ani – tot noi ne putem re-sculpta înapoi la corpul dorit.
În plus – în timp vei întâlni multe setback-uri – revino la jurnal și vei ști ce să faci și cum s-a rezolvat în trecut. Să nu mai spunem că în Jurnalul pesonal alimentar – de multe ori îți poți găsi și motivația să mergi înainte văzând progresul și de unde ai plecat.
Jurnalul alimentar – folosește-l cu încredere! El e oglinda ta ca materie primă și depinzând de ceea ce vezi acolo îți vei găsi singur uneltele metabolice pentru noua ta operă de artă: un trup de zeu – desăvârșit estetic și nemuritor de sănătos!
CUM PĂSTRAȚI un JURNAL ALIMENTAR?
Notați fiecare masă pe care o aveți pe parcursul a 7 zile în jurnal. Fii cinstit cu tine și notează fiecare masă, gustare și băutură pe care le ai consumat. Lăsând la o parte micile greșeli „nevinovate” sau înșelăciunea nu vă va face nici un fel de favor și va distorsiona rezultatele globale.
Pentru a crea o imagine de ansamblu validă, ar trebui, de asemenea, să țineți cont de mărimea porției fiecărei mese (de exemplu, 100g orez brun sau 150ml suc de portocale). Doar atunci cantitatea totală de calorii, inclusiv raportul dintre nutrienți, poate fi determinată corect.
Vă recomandăm să folosiți cântare de bucătărie pentru cea mai bună precizie.
Formatul jurnalului de nutriție se bazează în întregime pe dvs. Menținerea jurnalului sub formă de istoric mese este cea mai evidentă alegere - fie în maniera tradițională cu stilou și hârtie, fie pe tabletă sau pe laptop.
Comments