top of page

Slăbitul după Sărbători


De la câteva sute de grame până la kilograme. Este bilanțul zilelor de răsfăț din timpul Sărbătorilor. Mai multă carne, mai multe dulciuri, mai mult alcool și mai puțină mișcare. Acesta este mecanismul îngrășării care trebuie compensat acum cu cel al slăbirii.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac cei care vor să slăbeasca rapid după Sărbători?

Pentru o bună parte a oamenilor, Sărbătorile înseamnă, pe lângă tradiții, și excese culinare de tot felul. Tradițiile fac parte din viața noastră, numai că uităm că nu mai avem aceeași viață în mișcare așa cum trăiau bunicii noștri. După sărbatori, cuprinși de vină sau panicați de kilogramele în plus, dacă am scăpat de camera de gardă a spitalelor de urgență, începem pentru a nu știu câta oară dietele. Ori ne înfometăm, ori căutăm soluții rapide cum ar fi pilulele și shake-urile de tot felul. Niciuna nu funcționează, pentru că nu reprezintă soluții pe termen lung, ci doar aparenta rezolvare pe termen scurt a kilogramelor în plus acumulate. Și așa 3-4 kg de Crăciun, 3-4 kg de Paște, nu mai vorbesc de vacanțe, ajungem să ne mirăm de ce suntem obezi și bolnavi.

De ce slăbitul apare pe toate listele fără ca el să se și întâmple cu adevărat? Unde este, de fapt, problema?

Marea majoritate a oamenilor își doresc să arate bine, iar slab este asociat cu aspectul plăcut și abordarea unor stiluri vestimentare diverse. Dar, de la dorință la faptă este drum lung, pentru că sanatatea sau aspectul plăcut nu apar de la sine, nu sunt un dat, ci necesită efort și nu toți sunt dispuși să-l facă. Și nu-i usor. Până nu apare motivația reală, nu mișcăm un deget, iar aceasta poate fi un exemplu de reușită din anturajul nostru sau apariția unei boli care ne sperie. Este evident că ar trebui să facem ceva mânați de exemple, dar din păcate, marea majoritate a persoanelor care se adresează nutritionistului sunt motivați de frica apariției unei boli.

De ce nu este de ajuns să mâncăm doar foarte puține calorii? De ce avem nevoie de toate principiile nutritive în dietă?

Orice dieta presupune scăderea numărului de calorii, este evident. Dar, în nutriția modernă, caloriile nu mai reprezintă un focus, pentru că omul modern nu reușeste să cântărească porții sau să contabilizeze calorii. Dacă reducem numărul de calorii, slăbim, dar nu reprezintă o soluție pe termen lung, întrucât nu putem menține o stare bună de sănătate și nici controlul alimentației astfel. Cheia stă în echilibrul nutrienților, adică proteine, lipide, glucide, vitamine și minerale. Corpul uman nu recunoaște felurile de mâncare, doar papilele gustative de la nivelul limbii recunosc gusturile. În rest, contează numai nutrienții. Ne hrănim cu nutrienți, iar echilibrul acestora este cheia. Sugerez pacienților mei să identifice nutrientul principal conținut în alimentele pe care le consumă, de exemplu: pentru carne – proteina, pentru gălbenuș – colesterolul, pentru broccoli – vitaminele și mineralele etc. O nutriție echilibrată presupune toți nutrienții, bazându-ne pe vitamine, minerale și proteine de bună calitate, echilibrând cantitatea și tipul de grăsime și reducând cantitatea de carbohidrați.

Care sunt cele mai bune surse de grăsimi, proteine și carbohidrați care ne ajută să slăbim?

Nu există surse bune și mai puțin bune, nutrienții trebuie să fie preponderent din sursă naturală, iar proveniență este animală sau vegetală. Promovez consumul de legume de culoare verde, bogate în antioxidanți, fibre și sărace în zaharuri, proteine ușoare de origine animală cum ar fi peștele alb, fructele de mare și curcanul, lactatele degresate cum ar fi iaurtul și brânză slabă, cerealele de origine integrală cum ar fi orz, ovăz sau hrișcă, pâinea integral, grăsimile de origine vegetală cum ar fi uleiurile presate la rece, fructele cu o cantitate mică de zaharuri cum ar fi ananasul, mărul verde, kiwi, fructe de padure și mai la coada listei, carnea roșie și legumele colorate.

De ce greșim atunci când ne apucăm de programe de sport intense, în speranța că vom slăbi?

Este o practică des întâlnită, pentru că asociem mișcarea cu slăbitul. În realitate, când dorim să scădem în greutate, nutriția contează 70-80%, iar mișcarea restul de 20-30%.

Dieta mediteraneană a fost votată iar drept cea mai sănătoasă din lume. Care sunt beneficiile acesteia?

Este una dintre cele mai cunoscute și echilibrate diete. Este potrivită pentru etapa de stabilizare, ca mod de viață, pentru persoanele care sunt deja în echilibru metabolic, adică au un raport corect mușchi, oase, apa și grăsime. Presupune consumul echilibrat de pește, fructe de mare, ulei de măsline, legume de culoare verde și fructe. Locuitorii din Grecia și Cipru, unde această dietă este obisnuință, sunt unii dintre cei mai longevivi oameni din lume!

Care sunt activitățile fizice care pot ajuta în procesul de slăbire?

Orice activitate fizică adaptată sexului, vârstei, gradului de pregatire fizică și eventualelor patologii asociate este benefică pentru starea de echilibru și sănătate. În afara faptului că mișcarea poate să constituie un bun prilej de socializare, ajută la o mai bună circulație limfatică și sangvină, contribuie la o osatură puternică, la o masă musculară adaptată și la echilibrul hormonal.

Ce impact are stresul asupra organismului și de ce este important să-l controlăm dacă vrem să slăbim?

Totul este în mintea noastră, iar refugiul în mâncare există în multe cazuri. Mâncarea poate fi pedeapsa sau premierea, dar niciuna nu ne avantajează. Stresul este un factor favorizant pentru obezitate, iar el există în jurul nostru în fiecare zi. Important este să facem managementul stresului, pentru că el face parte din viața noastra. În fapt, dacă exista echilibru în viața noastră, atât din punct de vedere fizic cât și emoțional, vom reuși să echilibrăm metabolismul, să ajungem la greutatea optimă și starea bună de sănătate.

39 views0 comments
bottom of page